четвер, 3 червня 2010 р.

УКРАЇНСЬКА НАЦІОНАЛЬНА РЕВОЛЮЦІЯ: ЛЮДИ І ДОКУМЕНТИ..

   ВИДАТНІ ІДЕОЛОГИ І ДОСЛІДНИКИ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ РЕВОЛЮЦІЇ:


Боротьба за Українську Самостійну Соборну Державу - як передумову і єдине забезпечення волі, творчої праці та свобідного росту всієї української нації і кожної української людини зокрема - це зміст змагань всіх поколінь українського народу від найдавніших часів його історії. Само-собою, що форми тієї боротьби бували різні, відповідно до даної ситуації. В часах нашої державности - це була бортьба в її обороні перед ворожою агресією в формі відвертої війни з імперіялістичними сусідами; в часах національного поневолення - це була боротьба за відновлення української державности в формі політичних і революційних дій, чи теж у формі всенаціональних збройних повстань.
У цій борoтьбі, український нарід спирався завжди насамперед на свої власні сили. Та при тому не затрачував він ніколи теж зрозуміння й свідомости пов'язання долі України з загальним, міжнародним положенням і тому старався все використовувати для своїх цілей, теж сприятливі зовнішні обставини. Та й навіть у несприятливих умовинах, - коли на українських землях заіснувала нова політична ситуація, український нарід виступав на арену історії як борець за свої національні права, щоб завершити свою боротьбу відновленням української держави, або бодай - заманіфестувати перед світом волю, а для прийдешніх поколінь поставити на закруті історії ясний дороговказ, який вказуватиме їм правильний шлях до великої мети. 

ПЕТРО МІРЧУК



Цією публікацією я розпочинаю цикл розповідей про видатних теоретиків та дослідників української національної революції, та публікації деяких їхніх творів або їх короткого, зрозумілого для читачів, переказу.-Безперечно, одним з найбільш визначних таких дослідників і полум"яних патріотів України був, світлої пам"яті,


         ДОКТОР ПЕТРО МІРЧУК


           На фото: Петро Мірчук в"язень концтабору Аушвіц

Доктор Петро Мірчук народився 26 червня 1913 року в селянській родині на Стрийщині. З юних років включився в боротьбу за державність в лавах Юнацтва ОУН. Незабаром стає членом Окружного Проводу ОУН та членом Крайової Екзекутиви ОУН. Піддавався репресіям та арештам з боку польських загарбників. У 30-х роках редагував націоналістичний журнал „Наш світогляд”. В 1941 році за революційну націоналістичну діяльність в лавах бандерівської ОУН був заарештований німецькими окупантами і в тюрмах та концтаборах смерті гітлерівської Німеччини пробув аж до кінця війни.

На еміграції д-р Петро Мірчук очолював Союз Українських Політв'язнів у США, був довголітнім членом Крайової Управи ООЧСУ та УККА. співредактором часописів „Визвольний шлях”. „Український Самостійник”, ,,Українська трибуна”. „Гомін України”, багато уваги приділяв вихованню молодих кадрів ОУН і Спілки Української Молоді (СУМ). Але найбільше доктор Мірчук відомий як автор багатьох наукових і публіцистичних праць, зокрема таких як „Нарис історії ОУН”, „Українська Повстанська Армія”, „Революційний змаг за УССД”, творів про Миколу Міхновського, Євгена Коновальця, Степана Бандеру, Романа Шухевича, інших праць з історії та теорії національно-визвольних змагань українців. Деякі з них нарешті вже дочекалися перевидання в сучасній Україні, деяких ще чекає спраглий за правдою читач.
Петро Мірчук виховав трьох синів - Юрія, Романа та Ігоря справжніми українськими патріотами, котрі на службі Богові і Україні жертовно продовжують справу, якій Петро Мірчук віддав все своє життя.
16 травня 1999 року перестало битися полум'яне серце доктора Петра Мірчука. Нехай його спадщина-дослідження національно-визвольного Руху, безпосереднім учасником якого він був, стане нев'янучою квіткою нашої світлої пам'яті про доктора Петра Мірчука - чільного науковця і революціонера. 

В 1991 році, чи не вперше в Україні, ще на зорі відновлення Незалежності, була видана у Львові праця П. Мірчука "УПА
1942-1952 Документи і матеріали"
 (Репринт з видання 1953 року в Мюнхені)
Мені пощастило придбати цей, тепер вже раритет:


В подальшому неодмінно опублікую кілька праць Петра Мірчука на сторінках своїх блогів.
Related Posts with Thumbnails